Веб-страници со единствени страници | Лоши вести за оптимизација?

  1. Веб-страници со една страница
  2. Мулти-страници
  3. Најдоброто од двата света?
  4. TL; DR

Веб-страниците со една страница се популарен тренд во 2016 година. Во многу случаи, повеќе луѓе гледаат веб-страници од нивните мобилни уреди од десктоп или лаптоп компјутер. Лизгањето стана втора природа за повеќето интернет корисници, а страниците што вртат еден страница го искористуваат ова однесување.

Но, дали една страница на веб-страница е лоша за оптимизација на сајтови? Одговорот не е толку едноставен како да или не. Постојат многу различни фактори кои треба да се разгледаат кога се утврдува дали една страница на една страница е добра или лоша за вашиот бизнис.

Да ги погледнеме добрите и лошите страни на двете веб-страници на една страница и на традиционалните повеќестрани веб-страници.

Веб-страници со една страница

Веб-страници со една страница

Еден од клучните фактори на една страница веб-страница е дека тоа е генерално само ти овозможува да се рангира за главната клучен збор или фраза. Типично, тоа значи една одредена локација или тип на фотографија. На пример, "Новороденче фотограф во Далас, Тексас".

Ако сте свадба фотографија и само пука во еден град, тогаш една страница веб-сајт може да работи добро за вас. Меѓутоа, ако сакате да привлечете ангажмани или ако сакате да привлечете луѓе од блиските градови, веб страницата со една страница ќе ја спречи вашата способност да рангирате за повеќе локации или повеќе типови на фотографии.

Во екстремни случаи, може да имате доволно овластување за домен за да ви овозможи да рангирате за различни клучни зборови, дури и кога тие не се вклучени на вашата страница. Сепак, обично ќе треба значително да ја надминете конкуренцијата пред да се случи ова. Со други зборови, ако имате страница која е оптимизирана за "Далас свадба фотографи", сепак може да се рангира за пребарувања како "Далас ангажман фотограф", ако нема многу конкуренција за таа фраза. Меѓутоа, ако доволно други луѓе оптимизираат силни страници за Далас ангажман фотограф, ќе имаат тешко време надминување нив без одредена страница или сет на страници оптимизирани за таа клучен збор фраза.

Треба да ги земете предвид и вашите бизнис цели за вашата веб-страница.

Ако Google и пребарувањето не се приоритет, тогаш една веб страница може да биде добра. Тоа може да понуди специфично корисничко искуство кое се обидувате да го направите за вашата целна публика. На пример, лесно можете да ги насочите луѓето преку одредена секвенца на информации на вашата страница. Прво прочитале за вас, потоа погледнете неколку од вашите омилени фотографии, прочитајте неколку сведоштва, и конечно имаат можност да ве контактираат токму таму на страната. Овој тип на добро дизајнирани искуства може да биде одличен за претворање на посетители на клиенти.

Исто така, веб-страниците со една страница имаат тенденција да бидат подобро корисничко искуство на мобилен уред. Како што знаеме, има повеќе пребарувања на мобилни уреди отколку на десктоп компјутерите во оваа точка.

Мулти-страници

Со повеќе веб-страници, можете да имате различни страници, кои ќе се рангираат за различни термини. Можете да ја структурирате таа одредена страница да се рангира за поинаков термин со користење на специфична и конгруентна УРЛ-структура, наслов на страница, мета-опис, копија од Х1 и алт текст. На една страница, имате само една можност да користите наслов на страница и мета-опис и URL структура. Може да поставите повеќе насочени H1 и алт текстови за различни клучни зборови, но тоа е помалку ефикасно и влијателно отколку ако сте имале страница посветена на таа специфична тема.

Мулти-страница веб-страници, исто така, овозможуваат понапредна оптимизација техника наречена "silosing." Siloing е практиката на структурирање на вашата веб-страница во главните области на интерес, со цел да се демонстрира авторитет во овие области. Секоја од овие главни области може да биде различна локација за услуга и / или стилови на фотографија што ги обезбедите.

Секоја од овие главни области може да биде различна локација за услуга и / или стилови на фотографија што ги обезбедите

Друга клучна корист за користење на страница со повеќе страници има страници посветени на различни галерии. Ова може да биде корисно за пребарување на слики на Google. Веб-страниците на една страница имаат тенденција да ги задушат сликите меѓу сите други слики на таа страница и целиот текст и копија. Кога имате можност да ги изолирате сликите од галеријата на една страница, ги имате сите други атрибути како насловот на страницата, метата опис, URL-то структура која можете да ја припишете на таа галерија, што ќе овозможи таа галерија да биде подобро индексирана во Google пребарување на слики.

Најдоброто од двата света?

Што ако можете да ги добиете придобивките од двете страници на една страница и страниците со повеќе страници? Одлично корисничко искуство и контрола на протокот на корисник, заедно со способноста да се рангира за повеќе клучни фрази.

Не постои причина дека не можете да имате долга листа на скролување како вашата домашна страница, додека пак имате други страници на вашиот сајт.

На почетната страница се уште може да има околу дел, галерија секција, препораки и контакт форма. Меѓутоа, ако луѓето сакаат повеќе информации за вас или сакаат да пребаруваат целосна галерија или да копаат подлабоко за нешто што го спомнавте, можете да ги насочите кон друга страница која ви овозможува да го насочите конкретно на клучниот збор. Можете дури и да го направите овој чекор понатаму и да имате долг лизгачки дел за вашите главни теми. На пример, цела страница посветена на сесиите на ангажманот, која вклучува информации за тоа што се случува на сесиите, галерија на вашите омилени фотографии на ангажманот, избрана сесија, цените, а потоа и архива на сите ваши објави во блогот во категоријата ангажман.

Единственото размислување овде е дека на повеќето страници од една страница, главната навигација едноставно се поврзува со ознака за сидро на страницата, што предизвикува да дојдете до таа точка кога ќе кликнете. Вие би сакале да ја промените навигацијата за да отидете на другите страници на вашиот сајт, наместо на точките за прицврстување. Моја претпоставка е дека повеќето луѓе најверојатно се лизгаат по страната пред да кликнат на главната навигација, а потоа, кога ќе кликнат на навигацијата која ги носи до поинаква точка на истата страница може да бидат разочарани.

TL; DR

Да ги сумираме клучните точки:

  1. Веб-страниците со една страница само ви дозволуваат да оптимизирате за 1 клучен збор.
  2. Сајт од една страница ви овозможува да го контролирате протокот на корисник, принудувајќи ги посетителите одреден пат.
  3. Единствени страници често овозможуваат подобро искуство на мобилен телефон. Движењето е полесно отколку прислушување.
  4. Повеќе страници овозможуваат понапредни оптимизација за стратегии како силоси.
  5. Повеќе страници, исто така, помагаат да додадете контекст на вашите слики, овозможувајќи им да се рангираат подобро во пребарување на слики.
  6. Вие не може да треба да изберете еден или друг, хибридните опции се достапни!

Не е секогаш подобро или полошо да се користи веб-страница со една страница или распоред на повеќе страници. Тоа навистина зависи од вашите цели и корисничкото искуство што се обидувате да го направите за вашата целна публика. Тоа е определено со тоа како сакате вашиот клиент да ве пронајде и да ја доживее својата веб-страница.

Според мое мислење, ако сакате да рангирате за повеќе клучни зборови и да ги проширите мрежите на пребарувачите, веб-страниците со повеќе страници овозможуваат поефикасно да се постигне тоа. Ако не користите Google или некој друг пребарувач како начин за привлекување на нови клиенти, а повеќе сте загрижени за корисничкото искуство за вашето упатување или друг вид сообраќај како социјален, од еден изглед на страница може да работи за вас . Ако сакате најдоброто од двата света, размислете за хибриден модел!

Но, дали една страница на веб-страница е лоша за оптимизација на сајтови?
Најдоброто од двата света?
Што ако можете да ги добиете придобивките од двете страници на една страница и страниците со повеќе страници?
Последние новости:
10 лучших игр и игрушек для детей 2-5 лет в самолете или поезде – чем занять ребенка в дороге?

Малыш уже достиг возраста 2 месяцев, а ведь так недавно он был совсем еще беспомощным. Теперь вы замечаете,

Еще совсем недавно появившись на свет, ребеночек трех месяцев стремительно растет и развивается. Родители

                                     В этот период развитию ребенка будет способствовать

Малыш 4-7 месяцев от роду обычно уже активно стремится сидеть, либо уже сидит. Пусть даже просто на коленях

Проводя раскопки в местах древнейших поселений людей, археологи часто находят детские игрушки: погремушки,

  Хотя малыш еще совсем недавно появился на свет, игрушки для месячного ребенка нужны, ведь развитием

25 лучших развивающих игр для новорожденных – развивающие занятия с рождения до полугода Большое заблуждение

» Ребенку 6 месяцев Какие игрушки нужны детям в 6 месяцев Погремушки, мячики, резиновые

Дети в этом возрасте все активнее познают окружающий мир, все больше вещей они умеют делать самостоятельно